Top 10 Maramures

De-a lungul timpului, în activitatea de turism, am avut ocazia să observăm care sunt obiectivele turstice cele mai vizitate şi apreciate de către clienţii noştri.
Drept urmare ne-am gândit să venim în sprijinul celor care doresc să descopere Maramureşul, dar nu au un plan bine stabilit. În acest sens am întocmit o listă cu obiective turistice care merită văzute, măcar o dată, de către cei care păşesc în Ţara Maramureşului.

BISERICILE DE LEMN DIN PATRIMONIUL UNESCO

Pe teritoriul Ţării Maramureşului se pot vizita 5 biserici tradţionale din lemn, înscrise pe lista patrimoniului UNECO. Acestea sunt

DESEŞTI

Biserica cu hramul “Cuvioasa Paraschiva” a fost construită în 1770 pe locul uneia mai vechi. Pictura, realizată la 1780 este foarte bine păstrată.
Mai deosebită este o ilustrare a diverselor etnii (evrei, turci, tătari, nemţi) cu elementele vestimentare şi culturale specifice la Judecata de Apoi.

IEUD

Biserica cu hramul “Naşterea Maicii Domnului” a fost ridicată în jurul anului 1620. Unii istorici şi etnografi susţin că biserica datează din 1364 însă elementele şi stilul arhitectural precum şi dimensiunea construcţiei sau momentul realizării picturii interioare (1782) indică construirea edificiului la o data mai recentă.

POIENILE IZEI

Biserica cu hramul “Cuvioasa Paraschiva” a fost construită în 1604, fiind sfinţită în 1637. Altarul este de forma pătrată (ceea ce dovedeşte originea arhaică a construcţiei) iar uşile şi icoanele împărăţeşti au o valoare artistică deosebită.

BUDESTI

Biserica cu hramul “Sf. Nicolae” a fost construită la 1643, nu a fost niciodată modificată sau extinsă. Cu o înălţime de 38 m, impresionează prin cei paisprezece stâlpi (7 pe fiecare latură) care susţin acoperişul. Tot aici se gaseşte cămaşa de zale a celebrului haiduc Pintea Viteazul.

BARSANA

Biserica cu hramul “Intrarea Maicii Domnului în Biserică” a fost construită în 1720 pe locul uneia mai vechi care a fost arsă de tătari. Iniţial, biserica a aparţinut unei mânăstiri (unica din cele opt biserici în patrimoniul UNESCO) şi doar la 1806 a fost mutată pe amplasamentul
actual.

Mânăstirea Bârsana

Cartea de vizită a localităţii Bârsana este Mânăstirea „Soborul Sfinţiilor 12 Apostoli”, situată la ieşirea din localitate, pe malul drept al pitoreştii Văi a Izei.
Este locul unde sufletul are ocazia să se odihnească, bucurându-se de un „colţ de Rai”, cum obişnuiesc unii vizitatori să îl numească.
Aceasta Sfântă Mânăstire a fost construită pe vatra unei vechi aşezări monahale existente în acel loc pe la jumătatea secolului al XIV lea, în timpul Voievodului Balcu Vodă.

Mocăniţa – Valea Vaserului-Vişeu de Sus

Numită adesea „Mocăniţa de pe Valea Vaserului“, Calea Ferată Forestieră din Vişeu devine cunoscută în întreaga lume ca fiind ultima cale ferată forestieră adevărată, care funcţionează cu abur.

Din anul 2005 circulă pentru vizitatori vagoane de persoane conform unui program şi tractate de locomotive cu abur, iar din 2007 Valea Vaserului face parte din Parcul Natural „Munţii Maramureşului“ fiind sub protecţie europeană.

Pentru informaţii suplimentare şi program de funcţionare se poate accesa site-ul www.cffviseu.com

Muzeul Satului Maramureşean-Sighetu Marmaţiei

Muzeul, aşa cum arată astăzi, creează impresia unui sat cu specific zonei, care a evoluat de la cel de tip „răsfirat” şi „risipit” la unul de tip „adunat”.
În cadrul satului-muzeu, casele şi gospodăriile au fost grupate pe principalele subzone ale Ţării Maramureşului.
Toate construcţile au fost realizate respectând tehnicile tradiţionale , casele şi clădirile anexe fiind construite aproape exclusiv din lemn, predominând stejarul / gorunul şi bradul / molidul, cu fundaţii din piatră de carieră sau bolovani de râu.
În cadrul muzeului se regăsesc şi gospodării vechi ale etniilor care au locuit sau locuiesc în Maramureş: evrei,ucraineni, maghiari.

Cimitirul Vesel-Sâpânţa

Localitatea Sâpânţa atrage ca un magnet turişti din toate colţurile lumii pentru a poposii la renumitul Cimitir Vesel care a devenit un brand pentru întreaga Romanie.

Cimitirul datează de la mijlocul anilor 1930 fiind fondat şi creat de artistul popular Stan Ion Pătraş, sculptor, pictor şi poet în acelaşi timp. Mai bine de 50 de ani artistul a creat sute de cruci din lemn înscriptate în stilul său caracteristic. După moartea lui în 1977 opera lui a fost continuata de ucenicul său Dumitru Pop Tincu.

Unicitatea locului este dată atât de culorile folosite pentru pictura crucilor, precum „albastrul de Săpânţa” cât şi de textele încrise pe acestea.

Meşteri populari din Ţara Maramureşului

Meşterii populari reprezintă una din cele mai valoroase comori ale Maramureşului. Cu nenumărate îndeletnici, de la cioplitul în lemn şi ţesut până la ceramica dacică.

Artizanii asigură păstrarea tehnicilor şi obiceiurilor tradiţionale, putând fi întâlniţi în fiecare localitate din Ţara Maramureşului.Cele mai populare centre artizanale sunt: Bârsana, Săcel, Budeşti, Vadu Izei, Poienile Izei, Săpânţa.

Atelierele meşterilor populari trebuie să se regăsească pe lista obiectivelor de vizitat din Maramureş, acestea oferind turiştilor posibilitatea să descopere valorile transmise cu mândrie din generaţie în generaţie.

Memorialul Victimelor şi Comunismului şi al Rezistenţei

Muzeul de la Sighetu Marmaţiei

În ianuarie 1993, Ana Blandiana a predat proiectul Memorialului la Consiliul Europei. În 1998 Consiliul Europei aşază Memorialul de la Sighet printre principalele locuri de păstrare a memoriei continentului, alături de Memorialul de la Auschwitz şi Memorialul Păcii din Normandia.

Situat departe de Bucureşti, în extremitatea nordică a României, dar în centrul Europei de Est, Memorialul are ca scop reconstituirea şi păstrarea memoriei unor popoare, în particular a celui român, cărora timp de jumătate de secol li s-a indus în conştiinţă o istorie falsă.

Închisoarea de la Sighet a fost construită în 1897, de autorităţile austro-ungare, cu ocazia aniversării „primului mileniu maghiar”, în același stil și cu aceleași funcțiuni ca închisorile din Satu Mare, Oradea, Arad, Aiud, Gherla și din alte orașe transilvănene.

Era o închisoare de drept comun care însă, mai ales în timpul primului și celui de-al doilea război mondial, a fost folosită și pentru încarcerarea deținuților politici: revoluționari polonezi, preoți din bisericile naționale (unul din ei, ucrainean, a fost canonizat sub numele Alexei Carpatinul), dezertori din armata maghiară (români sau de alte etnii). După 1918 a funcţionat ca închisoare de drept comun.

După 1945, prin Sighet se făcea repatrierea foştilor prizonieri şi foştilor deportaţi din U.R.S.S. În perioada 1948-1950 au fost închiși aici elevi, studenți și țărani din rezistența maramureșeană.

Orarul de funcţionare cât şi alte informaţii suplimentare puteţi obţine accesând

site-ul www.memorialsighet.ro

Case maramureşene – muzeu

Muzeul ţărăncii române – Dragomireşti

Este un loc unic, fiind primul muzeu din ţară dedicat în exclusivitate femeii. Aici poţi pricepe şi vedea toate ocupaţiile ţărăncii de la naştere şi până la trecerea în lumea cealaltă. Casa în care se află acest muzeu a fost construită în anii 1720-1721, din lemn de molid rotund, fiind cea mai veche construcţie din lemn de pe întreaga Vale a Izei.

Muzeul etnografic Pleş- Ieud

Muzeul a fost amenajat într-o fostă gospodărie maramureşeană, în două case de lemn vechi de peste 200 ani. Aici sunt prezentate articole de port popular, diverse ustensile specifice zonei etnografice precum si etapele obţinerii obiectele din cânepă.

Casa Ilie Lazăr, Giuleşti

În această casă, la 28 noiembrie 1918, Dr. Ilie Lazăr a convocat delegaţii maramureşeni pentru a pleca la Alba Iulia unde, la 1 Decembrie 1918, se va semna pentru vecie unirea Maramureşului cu Ţara-Mamă.

Casa muzeu are un plan evoluat pentru acea vreme: şase încăperi, iar în faţă şi lateral „satra“ (prispă) cu stâlpi şi arcade.

Cascada Cailor-Borşa

Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase cascade din România, având o înalţime de aproximativ 80 de m.S-a format pe versantul nordic al Munţilor Rodnei la altitudinea de 1300 m, în apropierea staţiunii turistice Borşa. Apa rezultată din topirea zăpezii şi din ploi se adună într-un circ glaciar şi de acolo de pe versantul abrupt al Rezervaţiei Piatra Rea se prăvăleşte în jos formând cascada în mai multe trepte pe căderi succesive de apa.

Accesul spre cascada se poate face dinspre Borşa Complex pe jos pe o potecă sau cu telescaunul din staţiunea Borşa. De la capătul superior al telescaunului se poate ajunge la Cascada Cailor în circa 15 minute.

Instalaţii tehnice ţărăneşti

Morile,vâltorile,piuele,horinciile şi batozele acţionate de forţa apei fac parte din arhitectura veche a Ţării Maramureşului, acestea dovedesc inventivitatea de veacuri a maramureşenilor.

Astfel de instalaţii ţărăneşti se pot vedea în localităţi precum: Vadu Izei, Sârbi, Săcel, Bârsana.

Maramureşul cuprinde o ofertă turistică foarte bogată. Aveţi posibilitatea de a alege dintre numeroasele construcţii de lemn precum biserici în patrimoniul UNESCO, mânăstiri, case şi porţi tradiţionale, muzee sau peisaje naturale cu zone protejate si monumente ale naturii. Această listă conţine doar o mică parte dintre obiectivele Maramureşului. Pentru cei care doresc informaţii suplimentare le stăm la dispoziţie la Cabana Iza***, pentru a concepe un traseu în funcţie de programul fiecăruia.